De Camel Fair in Pushkar

De Camel Fair in Pushkar

Pushkar is een schilderachtig stadje in de Indiase staat Rajasthan. Het is een plek waar wij meerdere keren zijn geweest die bekendstaat om het rijke culturele erfgoed en de spirituele betekenis. Toch is er een evenement waarbij het pas echt los gaat. We hebben het natuurlijk over de wereldberoemde Camel Fair in Pushkar, de plek die we al zo vaak hebben bezocht voor alle kleding, accessoires en andere producten voor Hindi & Bindi. Dit jaarlijkse event trekt altijd duizenden reizigers vanuit de hele wereld. Duizenden reizigers met allemaal het doel deze unieke ervaring te beleven. We vertellen je er graag meer over!

De grootste kamelenmarkt ter wereld

Al het spektakel rondom de Camel Fair in Pushkar, ook wel Pushkar Mela genoemd, vindt plaats op een van de grootste kamelenmarkten op aarde. Dit 5-daagse spektakel vindt plaats in de heilige stad Pushkar, aan de oevers van het prachtige meer. Buiten de kamelen, die uiteraard de hoofdrol spelen tijdens dit meerdaagse evenement, zijn er talloze andere aspecten die je terug ziet komen tijdens de Camel Fair. Zo ben je ongetwijfeld getuige van een aantal zeer interessante tradities van de lokale bevolking. 

Een zee van kamelen tijdens de Camel Fair

Zodra je de kamelenmarkt in Pushkar bezoekt, sta je direct perplex van het gigantisch grote aantal kamelen. En laten we eerlijk zijn, het is een bizar gezicht om deze lomp ogende dieren in zulke grote getalen te aanschouwen. Vanuit het hele land komen kamelenhandelaren naar Rajasthan om kamelen te kopen of verkopen. Natuurlijk is en blijft dit enigszins dubieus, omdat de kijk van de Westerse bevolking steeds meer tegen het verhandelen van dieren is. Aan de andere kant is dit een traditie die al jarenlang bestaat en in de Indiase cultuur hoort. Een ding is zeker, houd je camera gereed. Want die gekke bekken wil je vastleggen!

De wereldberoemde kamelenrace

Een van de grootste hoogtepunten van de Camel Fair in Pushkar is altijd weer de kamelenrace. Compleet versierde kamelen nemen het tegen elkaar op en maken uit wie de snelste van het parcours is. Het zal je nog verbazen hoe razend rap deze joekels zijn als ze voorbij sprinten. Met name de bijbehorende belletjes waarmee de kamelen versierd zijn, maken een sfeervol geluid waardoor dit met recht een onvergetelijke ervaring is. Iets waar onze kunstschilder ook over mee kan praten, aangezien hij tijdens elke editie weer als Shiva verkleed gaat.

Ashok: de wereldberoemde kamelenkunstenaar

Een van de bekendste kamelen decorateur is Ashok. Dit is een wereldwijd geroemde kunstenaar uit Pushkar die jaar in, jaar uit kamelen op zeer bijzondere manieren verkleedt en versiert. Het zal je beroep zijn. Toch laat het direct zien hoe creatief de lokale bevolking is en hoe uniek de Indiase cultuur is. Stel je voor dat we in Nederland met z’n allen duiven of koeien gaan versieren. Wij achten de kans dat dit gebeurd nihil.

Meer dan alleen de Camel Fair

Naast het geweldige aanbod aan vertier met de kamelen zijn er ook veel mensen die voor heel andere dingen naar Pushkar afreizen. Deze plek staat namelijk bekend om zijn heilige status. Zo zijn er 500 tempels, waarvan de Brahma tempel bij uitstek de beroemdste is. Tijdens de Camel Fair is het zeer interessant om deze of andere tempels te bezoeken, waarbij je deelneemt aan religieuze taferelen. Met name die aan de oevers van het nabijgelegen meer. Hier wassen duizenden reizigers alle zonden van zich af met het water. Een indrukwekkend aanzicht!

Camel Fair in november 2023

De Camel Fair in Pushkar is zoals je waarschijnlijk hebt gelezen een onvergetelijke happening. Het is namelijk meer dan alleen een markt waar duizenden kamelen verhandeld worden. Het is een kleurrijk festival, waarin de identiteit van de lokale bevolking in Rajasthan naar boven komt. Heb jij nog geen vakantieplannen en heb je op de korte termijn behoefte aan een interessante reis? Dan heb je nog heel even de tijd, want de Camel Fair 2023 gaat van start in de laatste weken van november.