5 heilige en spirituele plekken in India

5 heilige en spirituele plekken in India

De afgelopen jaren hebben wij veel mensen in India leren kennen en daarbij uiteraard veel van het land gezien. Daarin hebben we genoten van de chaos, de prachtige natuur en natuurlijk een flink aantal bijzondere bezienswaardigheden. Voor het geval je het nog niet wist, India is thuis van vele heilige en spirituele plekken. En ook daar hebben wij er genoeg van gezien. Dit willen wij graag met jou delen in het geval jij zelf ook ooit besluit die kant op te gaan. DOEN! Daarom vertellen wij in dit artikel over onze 5 favoriete heilige en spirituele plekken in India.

1.    Varanasi, spirituele gebeurtenissen aan de Ganges

Dé heiligste en meest spirituele plek van India is zonder twijfel Varanasi. Voor veel mensen is dit de plek waar je pas écht kennis maakt met de Indiase cultuur. Daarbij is het ook nog eens een van de oudste steden ter wereld. Misschien heb je ooit beelden gezien van crematies langs de rivier de Ganges, waarbij de overleden persoon vervolgens in de rivier worden gelegd. Er zijn zelfs mensen die speciaal naar deze plek komen om te sterven. Hiervoor zijn hele gebouwen geplaatst die dienen als laatste leefomgeving van deze mensen. De mensen geloven namelijk dat wanneer zij in Varanasi sterven, zij direct ‘moksha’ krijgen. Dit betekent verlichting.

Dit is zomaar een voorbeeld van de dagelijkse gang van zaken in Varanasi. De bevolking gelooft namelijk dat het water van de Ganges heilig is. Langs de rivier zie je dan ook dat de mensen het water voor werkelijk waar alles gebruiken. Scheren, tanden poetsen of bijvoorbeeld het wassen van het lichaam. Je kunt het zo gek niet bedenken. In Varanasi maak je écht kennis met een compleet andere wereld. Je kunt er erg veel leren over de spiritualiteit, yoga of bijvoorbeeld religie. Een duik in de rivier zouden wij overigens maar even achterwege laten

2.    Haridwar, een heilige plek in het noordoosten

De tweede heilige en spirituele plek die we behandelen is Haridwar. Deze stad in het noordoosten van India ligt in de staat Uttarkhand, vlakbij de plek waar de Ganges vanuit de bergen de vallei bereikt. Daarmee is het één van de heiligste plekken voor de hindoes. Er is een grote reden dat dit zo is. Bij Har Ki Pauri schijnt namelijk een grote voetafdruk van de god Vishnu te zien zijn. Naast Vishnu zou ook Shiva hier geweest zijn.

Daarnaast is de oever ook belangrijk, aangezien met gelooft dat er op deze plek een druppel uit de hemel is gevallen, waaruit de hele wereld is ontstaan. Daarom is er elke avond om 19.00 een ritueel, waar de priesters oproepen tot een gebed. Vanuit het hele land komen mensen naar Haridwar om lantaarns in de Ganges te laten, om op deze manier de goden te aanbidden. Mocht je deze plek ooit aandoen, zorg dan dat je een paar Indiase woorden kent. De Engelse taal is hier vrijwel onbekend. Succes met bestellen in de restaurantjes alvast, veelal onder gezellige TL verlichting!

3.    Mathura, de geboorteplaats van Krishna

Mathura is een plek die maar door weinig mensen bezocht wordt. Het is een typisch Indiase stad, die net weer even anders is dan grote steden als Delhi, Varanasi en het nabij gelegen Agra. De reden hiervoor is dan ook dat niet veel mensen Mathura aandoen tijdens hun reis. Je vindt er talloze leuke dhaba’s (restaurantjes) en ontzettend veel eeuwenoude tempels.

De belangrijkste tempels zijn Sri Krishna Janma Bhoomi, de Dwarkadhish tempel en de Gita Mandir. Waar de Ganges belangrijk is voor Varanasi, vind je in Mathura de rivier Yamuna. Dit is eveneens een heilige rivier voor de lokale bevolking. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze tempels om zegeningen en spirituele ervaringen op te doen.

4.    Amritsar, op zoek naar de gouden tempel

Hét icoon van Amritsar is de wereldberoemde Sikh tempel. Dit wordt ook wel de Gouden Tempel genoemd. We gaan er vanuit dat we je niet hoeven uit te leggen waarom dit is. Deze ‘bling bling’ tempel ligt middenin een groot waterbassin, waar de weerspiegeling in het water voor een schitterend schouwspel zorgt. Een adembenemend gezicht. Hierin nemen mensen vaak een bad. In de tempel vind je het heiligste van het heiligste, namelijk het boek Guru Granth Sahib.

Ook kan je in deze tempel een bezoekje brengen aan de Jallianwala Bagh. Dit is een monument als herinnering aan de massaslachting door de Engelsen in 1919. Hierna begon namelijk de onafhankelijkheidsbeweging in het land. Mocht jij deze plek ooit bezoeken, let dan goed op. Ze delen aan iedereen lekkere hapjes uit.

Wat ook echt een te gekke ervaring is, is eten in de Gouden tempel. Iedereen, ongeacht je afkomst, geslacht, geloof kan daar eten. Duizenden vrijwilligers staan daar 24 uur te koken, pannen af te wassen en te bedienen (na ja een kwak op je bord te gooien)  Je zit dan met zijn allen op een rij op de grond en de mensen komen dan langs met grote pannen. Een grote lepel Dahl op je bord en eten maar….

5.    Pushkar, het bedevaartsoord van India

De laatste heilige plek van India die we in dit artikel behandelen is Pushkar. Een plek die wij meermaals hebben bezocht en waar ook onze vriendelijke kleermaker vandaan komt. Pushkar is gelegen rondom een klein meer aan de rand van de Tharwoestijn. Volgens de traditie is het meer ontstaan, toen oppergod Brahma hier een lotusbloem in liet vallen. Daarmee is Pushkar de enige plek in India met een aan Brahma gewijde tempel. Het is een bekend bedevaartsoord voor Hindoes, waarbij er talloze tempels en verblijfplaatsen voor pelgrims zijn.

Pushkar is ook erg beroemd onder de backpackers en reiziger. In een zoektocht naar de Indiase spiritualiteit zijn er veel mensen die hier yogalessen volgen. En oké, misschien ook om de goedkope marihuana te proberen. Deze is namelijk erg goed, goedkoop en bovendien ruim voorradig. Eén van de meest bijzondere taferelen in Pushkar is toch wel de jaarlijkse kamelenmarkt.

Pushkar is gebouwd rondom een groot meer. En als je voor de eerste keer in Pushkar bent en het meer bezoekt..en dat zien ze hoor die Indiërs:) dat je daar voor het eerst bent. Dan wordt je apart genomen en verzocht je te zegenen bij het meer. (want dat hoort, zeggen ze….ja ja) En voor elk familielid dat je hebt, moet je dan een bedrag betalen voor een blessing. En ja, als goedgelovige, voor het eerst bezoekende reiziger aan India, trappen de meesten daar in! (wij ook hoor…)

Spiritualiteit & heiligdom, een groot onderdeel van India

In dit artikel heb je gelezen over onze 5 favoriete heilige en spirituele plekken in India. Wij hebben hier de tijd van ons leven opgedaan en geweldige dingen meegemaakt. We raden dan ook aan deze plekken zeker een keer aan te doen.