Eten in India: zo gaat dat in z’n werk

Eten in India: zo gaat dat in z’n werk

Net als de grote verschillen in cultuur, is ook de Indiase keuken een heel interessante. Als we kijken naar de variatie in wat er in India wordt gegeten en dit met Nederland vergelijken, dan slaan wij hier de plank volledig mis. Natuurlijk is een stamppot een van de lekkerste gerechten op aarde. Maar wie echt een smaakvol diner wilt hebben zal toch echt een keer naar India moeten gaan. Daarom vertellen we je in deze blog meer over het eten in India en hoe dit in zijn werk gaat.

Vegetarisch eten in India

Tegenwoordig zijn er meer vegetariërs dan ooit. Mensen worden meer bewust van wat er met dieren is gebeurd, voordat ze bij jou op je bord liggen. De beelden die je hiervan af en toe op internet ziet verschijnen helpen hier natuurlijk absoluut niet aan mee. In India is het vegetarisch eten al iets wat sinds jaar en dag wordt gedaan. Eén van de grootste redenen hiervoor is de religie. De koe is namelijk heilig, waardoor een goede biefstuk simpelweg niet wordt gegeten. Daarnaast eten de moslims in India geen varkensvlees. Ondanks dat er veel vegetariërs in het land zijn, wordt er wel natuurlijk wel vlees gegeten. Dit gaat dan vooral om kip of lam.

Een leuke anekdote: tijdens onze eerste reis door India van 6 weken, waren we na 5 weken vegetarisch eten (wat echt geen straf is in India) toch toe aan een beetje vlees. In Mumbai liepen we tegen het restaurant met de grote gele M aan en trek dat we hadden in patat met een hamburger! Zin om een grote Big Mac te bestellen….waren we vergeten dat ze natuurlijk geen rundvlees eten 😉 Dus het werd een Chicken Maharadja zoals daar de plaatselijke Big Mac heet!

Maar waar bestaat de Indiase keuken dan uit?

We kunnen na het stellen van deze vraag natuurlijk heel flauw antwoorden dat er in ieder geval een tafel en stoelen zijn. Maar die kant gaan we niet op. De Indiase keuken is namelijk één van de meest boeiende op aarde. Eten in India is een waar feest. Zoals in talloze andere Aziatische landen worden de meeste gerechten gegeten met rijst. Maar waar India voornamelijk om bekend staan zijn toch wel de meest kleurrijke kruiden. Ze zeggen niet voor niets dat het straatbeeld in India net zo kleurrijk als het voedsel is. Een ander opvallend iets aan het eten in India is het feit dat er aan bijvoorbeeld de zuidkust weer heel andere dingen worden gegeten dan elders in het land.

Bijzondere gewoontes tijdens een Indiaas diner

Als je voor het eerst in India aankomt, dan is de kans groot dat je flink moet wennen aan het eten. Waar wij af en toe als een stel boeren eten en staan te harken met onze mes en vork, doen ze het in India gewoon met hun handen. Daarbij maken ze alleen gebruik met de rechter hand en zitten ze lekker ontspannen in een kleermakerszit op de grond. Rek die liezen maar eens flink op, voordat je deelneemt aan een gezellig Indiaas diner.

Naast dit voor ons vreemde tafereel zijn er nog een aantal andere bijzondere gewoontes die de Indiërs doen tijdens het eten. Over het algemeen wordt er namelijk niet al te veel gepraat. Op zich wel zo lekker als je aan het genieten bent van een heerlijke Tikka Masala. Ook is het zo dat bij traditionele gezinnen de man eerst eet en dat hierna vrouw en kinderen pas aan de beurt zijn.

De lekkerste gerechten van India

Na het lezen van al het bovenstaande ben je ongetwijfeld benieuwd wat nu precies die heerlijke Indiase gerechten zijn. Daarom vertellen we je hieronder een aantal van onze favorieten.

  1. Vada Pav

Ben jij een liefhebber van streetfood? Vada Pav is dan het perfecte gerecht. Al heb je het geluk dat deze hap tegenwoordig ook in veel restaurants te vinden is. Het is een gefrituurde aardappel beignet die tussen twee broodjes zit. Deze worden vervolgens geserveerd met een overheerlijke, zelfgemaakte saus.

  1. Masala Dosa

Dit gerecht uit Zuid India is echt onze favoriet. Een soort pannenkoek gevuld met o.a. aardappel en masala kruiden. Bij sommige tentjes kregen we er ook een gebakken ei overheen. Zoooo lekker!

  1. Tikka Masala

Misschien het wel meest bekende gerecht uit de Indiase keuken is Tikka Masala. De kans is groot dat je dit zelf in Nederland ook wel eens op hebt. Al is dat waarschijnlijk uit een zakje van Knorr. Tikka Masala bestaat uit kip in een zalige curry en daarbij rijst. Dit oranjekleurige Indiase gerecht is inmiddels zo beroemd dat het over de hele wereld wordt gegeten.

  1. Butter Chicken

Een ander wereldberoemd gerecht is de Butter Chicken. Dit gerecht is zo’n 70 jaar geleden ontstaan in New Delhi. Er werd geprobeerd om kip in overgebleven sappen, tomaten en boter te stoven. Dit was uiteindelijk zo lekker dat het nu een van de meest gegeten gerechten van het land is geworden.

  1. Chaat

Wellicht een minder bekend gerecht is Chaat. Dit gerecht is vooral lekker als tussendoortje en veelal te vinden in de duizenden street food tentjes die India kent. Het bestaat uit zoute, pittige, zoete en zure smaken. De basis bestaat uit gepofte rijst, erwten, groenten en kruiden. Wedden dat jij dit lekker vindt!

Nog veel meer gerechten in India

Je hebt in dit artikel meer gelezen over het gaan en staan van de Indiase keuken. Je weet nu meer over bepaalde gebruiken en welke gerechten nu populair zijn in het land. Wees echter niet bang, er zijn nog ongekend veel andere smaakvolle gerechten die je moet gaan proberen als je ooit naar India gaat. Voor ons is de Indiase keuken in ieder geval één van de redenen waarom we verliefd zijn geworden op het land.