Het verhaal achter onze persoonlijke Indiase kunstenaar

Het verhaal achter onze persoonlijke Indiase kunstenaar

Het mag geen verrassing heten dat ik gek ben op India en haar vele kleurrijke mensen. Tijdens al mijn reizen heb ik de leukste mensen leren kennen, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact mee heb. Een van deze vrienden die ik heb gemaakt is een hele bijzondere. Dit is een Indiase kunstenaar die mij voorziet van de gaafste zelf geschilderde doeken. Zijn naam is na al die jaren nog steeds onbekend, maar zijn werk maakt mij heel erg blij. Laten we zijn naam op Shiva houden, deze naam hebben wij hem zelf gegeven omdat hij zich regelmatig schminkt en verkleed als de God Shiva tijdens de vele traditionele feestdagen die India rijk is . In deze blog wordt het verhaal verteld van mijn verre en artistieke vriend.

De kennismaking met de Indiase kunstenaar

Laten we zoals vanouds vanaf het begin beginnen. Zoals eerder al vermeld ben ik tijdens mijn reizen door India de meest bijzondere mensen en spulletjes tegen gekomen. De kleding, de meubeltjes, de mandala doeken en zeker ook de sieraden. Dit is dan ook een van de redenen dat ik zo gek ben op het land. De vriendschap met de Indiase kunstenaar is er eentje om door een ringetje te halen. Het begon allemaal tijdens een bezoek aan Pushkar, een klein dorpje in de woestijn van Rajastan. Tijdens een avondje struinen en ronddwalen zag ik hem daar opeens zitten. In eerste instantie was het vooral zijn vrij grove buik die opviel. Het leek net alsof hij de helm van een brommer onder zijn shirt had verstopt. Later pas zag ik de intense glimlach op het gezicht van de man.

De beste man verkocht zelf geschilderde doeken. Redelijk klein van formaat, maar wel precies wat ik leuk vond. Het zal je niet verbazen dat hij geen woord Engels sprak, waardoor de communicatie niet heel gladjes verliep. Ik was dan ook nog maar zijn eerste buitenlandse klant. Als ik het goed verstond tenminste. Ik wilde heel graag wat spullen van het overnemen, maar was vooral geïnteresseerd naar nog grotere doeken. Doeken van zo’n 3 a 4 meter breed leken me fantastisch om te kunnen gebruiken voor de styling van events. En dan ook nog eens echt in India gemaakt.

Een vriend voor het leven

Ik mag zijn naam dan niet helemaal weten, een vriend voor het leven is het zeker. We hebben na onze eerste ontmoeting altijd contact gehouden en zien elkaar elke keer weer, wanneer ik het land bezoek. De Indiase kunstenaar zit met zijn winkeltje onder een tempel. Zijn werk voert hij juist bovenop de tempel uit. Hij spant zijn gigantische doeken aan de tempel muur en laat zichzelf daar volledig gaan. Ik probeer hem met handen en voeten uit te leggen dat ik het liefste blacklight doeken zou willen en dan is het hopen geblazen. Heeft hij mij wel begrepen en krijg ik niet opeens een grote muurtekening van twee gibbons met een bananencocktail? Je weet het namelijk nooit.

Elke keer wanneer hij iets gemaakt heeft, gaat mijn telefoon weer over. Vaak is het midden in de nacht wanneer hij belt om te zeggen dat hij toch alweer minstens twee strepen heeft gezet. Look, look, look my painting, nice painting is vaak het enige wat er bij staat. Of dat zijn witte neon verf (glow in the dark verf) op was, iets wat ze in India niet verkopen. Ik heb toen zelf maar een pot verf opgestuurd zodat hij weer rustig verder kon gaan. Kost een berg, maar je krijgt er een hoop voor terug.

Niet zomaar een Indiase kunstenaar

De man in kwestie is niet zomaar een kunstenaar. Naar het schijnt en volgens de geruchten is hij ook nog eens een befaamd acteur. Je ziet het waarschijnlijk voor je: een ietwat stevige man die vrolijk staat te tetteren in een Bollywood film. Barry Atsma is er waarschijnlijk niets bij. Dat hij ook nog eens zwaarddanser is zal je inmiddels ook niet meer verbazen. ‘Shiva’ is een allrounder en van alle markten thuis. Het schijnt zelfs dat hij 13 kinderen heeft. En veel van die kinderen sturen mij wel eens berichtjes. Voortgang van het werk van hun vader of gewoon eens even om te polsen hoe het gaat. Ook dat gaat vaak niet veel verder dan de drie magische woorden: look, look en nog een keer look.

Schilderen op een geheime plek

Om het verhaal volledig af te maken ga ik nog een keer in op zijn creativiteit. Dat de man een eindeloze fantasie heeft, mag inmiddels duidelijk zijn. Ook op het gebied van de traditionele kamasutra schilderkunst draagt hij zijn steentje bij. Aangezien dit verboden is, doet hij die wel binnenshuis. In India wordt dit nog wel eens als te seksistisch beschouwd, waardoor hij zichzelf het liefst opsluit op een geheime plek. Gezien zijn 13 kinderen begint nu trouwens langzaam het kwartje te vallen van wat hij nog meer op die geheime plek doet. Leuk om te weten; Een van zijn prachtige kamasutra schilderijen van 2m x 1.50m hangt prominent in de gang naast onze voordeur. Een warm welkom voor onze gasten 😉

Mijn meest bijzondere samenwerking

De samenwerking met de kunstenaar is voor mij de meest bijzondere. Een extravert persoon, die al zijn passie steekt in het schilderen. Hij maakt waanzinnig vette doeken die ik in Nederland kan gebruiken voor de aankleding van events of andere gelegenheden. Ik kan wel zeggen dat ik een vriend voor het leven heb.

Ben jij ook geïnteresseerd in een van de doeken/schilderijen die de Indiase kunstenaar heeft gemaakt? Of benieuwd naar woonaccessoireskleding of sieraden uit India? Neem dan een kijkje op de webshop of laat ons weten wat wij voor jouw kunnen betekenen. Hieronder een van de gave doeken die hij heeft gemaakt.