Het Diwali festival, feest van het licht

Het Diwali festival, feest van het licht

Namaste! De sfeer op straat is fantastisch en de mensen zijn uitzinnig van vreugde. Honden en koeien worden extra verwend en het hele land wordt verlicht met lampjes. Dat dit niet om een typisch Hollandse Koningsdag gaat mag duidelijk zijn. De laatste maanden van het jaar zijn aangebroken en in India betekend dit dat het tijd is voor het Diwali festival, het feest van het licht. Het vijf dagen durende festival vindt dit jaar plaats van 2 t/m 6 november. En zoals altijd is dag 3, op 4 november, de dag waar het allemaal om draait. 

Talloze lichtjes tijdens Diwali

Dat hindoes vaak iets te vieren hebben mag enigszins bekend zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het wereldberoemde Holi feest. Elkaar besmeuren met kleurpoeder in een vloedgolf van blije mensen. Wat bij sommige mensen minder bekend in de oren zal klinken is het Diwali, ook wel Divali genoemd. Toch is dit festival voor de hindoes het vrolijkste feest dat er is. De achterliggende gedachte van Diwali gaat voornamelijk om de goede dingen die het kwade overwinnen. De warmte wint van de kou en het licht wint het van de duisternis. Dit wordt gesymboliseerd d.m.v talloze lichtjes in het land die de duisternis doen verdwijnen. Beeld het je even in: een compleet donkere straat of kamer volledig gevuld met lichten en kaarsen. Veel romantischer en gezelliger gaat het niet worden, he?! Neem overigens eens een kijkje naar ons assortiment geurkaarsen.

De betekenis van het Diwali festival

Zoals gezegd worden er tijdens Diwali enorme aantallen lampen aangestoken, ook wel diya’s genoemd. Dit zijn een soort kommetjes van klei die met behulp van watten of olie en een vlammetje voor een lichtje zorgen. Letterlijk betekend Diwali dan ook ‘rij van lichtjes’. Het licht staat voor bewustwording en wordt gezien als de belichaming van de godin Lakshmi. Deze dame staat voor geluk en voorspoed. En door haar spreekwoordelijk in het zonnetje te zetten hopen de Indiërs zelf ook een fijn en voorspoedig leven te leiden.

De verschillende ritualen van het Diwali festival

Naar wierook ruikende straten, veel zoetig eten en het aanwezige vuurwerk. Tijdens Diwali komen verschillende rituelen aan bod. Voor hindoes is vuil een bron van kwaad. En zoals al benoemd wordt er tijdens het feest afstand genomen van het kwade. Het zal menig man onaangenaam in de oren klinken, maar ook zij moeten aan de bak. Het huis wordt namelijk tot het laatste pluisje schoongemaakt en er wordt geen vlees gegeten. De alcohol blijft netjes in de kelder en de mensen wassen zich grondig. De eerder benoemde diya’s worden vervolgens rondom het huis geplaatst. De hindoes geloven dat dit alles meewerkt aan meer geluk, succes, wijsheid en welvaart. Eigenlijk helemaal geen gekke gedachte, toch? Dit kunnen we namelijk allemaal wel eens gebruiken.

Een wereldwijd festival

De meeste hindoes mogen dan in India wonen, dit betekent niet dat er in andere landen geen Diwali wordt gevierd. Ook in de omringende landen Nepal, Indonesië, Myanmar, Pakistan, Maleisië en Singapore wordt het festival uitgebreid gevierd. Ook op andere continenten en zelfs door niet-hindoes wordt Diwali gevierd. Zo is Diwali in Suriname in 2010 zelfs uitgeroepen tot nationale feestdag. Het begint er toch stiekem op te lijken dat wij Nederlanders met onze tradities een beetje in het niet vallen.

Korting op de gehele collectie

Om jullie te laten proeven aan het Diwali feest en haar vele Indische invloeden geldt op 4 en 5 november een korting van 15% op de gehele collectie. Wat zeggen jullie nu? De gehele collectie? Jazeker! Harembroeken, sieraden, meubels, vlaggenlijnen, wierook en nog veel en veel meer. Vul de kortingscode ‘HappyDiwali2021’ in in het afrekenscherm en de korting wordt automatisch berekend.

Agalee bar tak!