Yoga in India en een bus die niet komt opdagen

Yoga in India en een bus die niet komt opdagen

Hoe lekker is het om één of meerdere keren in de week een lesje yoga te volgen? Of waarom doe je het gewoon niet lekker zelf op zolder? Even nergens aan denken, de lenigheid van het lichaam op de proef stellen en het gevoel hebben dat je goed bezig bent geweest. Waar tot een aantal jaar geleden een flinke taboe aanwezig was rondom yoga, is deze vorm van ontspanning inmiddels populairder dan ooit. En dat is uiteraard niet zonder reden. Wist jij trouwens dat yoga in India is ontstaan?

Zelf ga ik ook bijzonder lekker op een goede yogasessie. Zo doen ik al een jaar of 9 zo’n 3 tot 4 yogasessies per week. Ik merk dat het goed is voor mijn gemoedstoestand en dat je simpelweg de innerlijke rust vindt. In een hectische tijd met verhuizingen, het opbouwen van festivals en de geboorte van ons tweede kindje is dit zo nu en dan erg welkom. Maar dat hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. In dit artikel vertellen we je over onze ervaringen met yoga in India en waar yoga eigenlijk vandaan komt.

Onze ervaringen met yoga in India

Ik ben er gek op, maar toch hebben wij te weinig gebruikt gemaakt van het grote aanbod van yoga in India. Wel hebben we zoals vanouds een leuke anekdote. Want als jij op zoek bent naar sterke verhalen, dan zou je voor de gein India eens moeten bezoeken. Hier gebeurt namelijk altijd wel iets. Zo ook tijdens een van onze reizen door ons favoriete land. Tijdens een rondreis wilden wij een kijkje gaan nemen in Rishikesh, het yoga walhalla van India. Op dat moment was er echter een wereldwijd yoga festival aan de gang, waardoor het gebied werd overspoeld door toeristen. Nu kunnen wij wel wat hebben, maar dit ging ook ons net even te ver. Het was zo belachelijk druk, dat wij onze biezen hebben gepakt en snel de bus naar Delhi wilde pakken.

Uiteraard niet voordat we nog een poging hebben gedaan om te overnachten bij een van de ashrams in Rishikesh. Gewoon voor de ervaring en vooral een escape van de enorme drukte en herrie in de hotels. Zo’n ashram kun je overigens gewoon zien als een yogastudio van tegenwoordig. Alleen dan op z’n Indiaas. Ik (Raymond) besloot om de ochtend voor deze les nog even een zonsopkomst in de Himalaya te gaan bekijken. Echter bleek deze hike door de bergen net even te pittig, waardoor ik bij aanvang voor de yogales mijn linkerbeen niet meer voor mijn rechterbeen kon zetten. Het klinkt een beetje lullig, maar wat betreft yoga in India is het hier voor ons dan ook bij gebleven. Buiten een aantal leuke lessen in Goa dan.

Bus not coming, bye bye!

Daarbij willen we jullie een verhaal van dit avontuur niet onthouden. Aangezien wij redelijk snel besloten zo snel mogelijk terug naar Delhi te gaan, stonden wij met twee volle backpacks te wachten op de bus. Kaartjes en al gereserveerd voor de bus op zak. Je begrijpt dat ik zowat door mijn hoeven zakte door de spierpijn in mijn bovenbenen. 

Nadat we merkten dat de bus als vanouds iets langer de tijd nam dan de bedoeling was, kwam er een vent met een telefoon aangerend. De man vertelde dat de telefoon voor ons was. En dan sta je toch even gek te kijken zo in de middle of nowhere. Vervolgens pakten wij de telefoon aan, waarna een zwoele stem het volgende zei: “Bus not coming today, bye bye! Vraag niet hoe, toch is het gebeurd. Wij hebben vervolgens maar een taxi genomen die ons in 8 uur voor €65 naar Delhi bracht. Dat is dan weer een voordeel van India.

Waar komt yoga vandaan?

Elk verhaal kent een begin. Zo ook het verhaal van yoga in India. Waar tegenwoordig miljoenen mensen wereldwijd aan yoga doen, moet dit toch ergens vandaan komen. Na talloze onderzoeken hebben historici echter nooit helemaal hard kunnen maken wanneer yoga precies is ontstaan. Wel komt naar voren dat het is ontstaan in India, waarbij de oudste sporen die naar yoga herleiden afkomstig zijn uit een periode van ruim 5500 jaar geleden. Dit gaat namelijk vooral om gevonden beeldjes, waarin mensen bepaalde yoga houdingen aannemen.

In het begin werd er vanuit gegaan dat de beschaving waar yoga is ontstaan, voornamelijk was gericht op een vreedzaam samenzijn zonder wapens en grote verschillen tussen de mensen. Hierin was iedereen gelijk en bestond er als het ware geen hiërarchie.

Er gaan ook verhalen dat yoga afkomstig is uit een oude discipline van de Brahmanen, de tapas. Tijdens deze discipline werden bijzonder ingewikkelde lichaamshoudingen aangenomen, waarmee de kracht van mensen zou worden vergroot. Het grotere doel hiervan was dat zij de macht van de Goden probeerden te grijpen. Tijdens het uitvoeren van deze pittige tapas was het zaak dat de mensen zich van elkaar isoleren, waarna ze het zichzelf eens even een potje flink moeilijk gingen maken. Het is maar waar je zin in hebt. 

Het overnemen van de macht van de Goden is in de loop der tijd losgelaten, waarna yoga vooral bedoeld werd om zich te herenigen met deze zelfde Goden. Daarbij zijn ook de oefeningen wat verzacht en iets menselijker geworden. Al spreken wij uit ervaring dat je bij sommige yoga oefeningen toch echt flink in de knoop zit. Uit de bovenstaande informatie komt in ieder geval naar voren dat er geen eenduidig verhaal is over de oorsprong van yoga. 

Yoga: je zou het eens moeten proberen!

Na het lezen van dit artikel hopen wij dat je iets meer te weten bent gekomen over yoga in India. Er is natuurlijk nog veel en veel meer over te vertellen. Echter kunnen we lullen als brugman, maar ervaar je het pas als je het zelf doet. Dus als jij zo’n persoon bent die het wel eens zou willen proberen, maar denkt dat het gek is… Laat dit gevoel los en ga ervoor! Wat heb je nu eigenlijk te verliezen?

Volg jij ons trouwens al op Instagram? Doe dit snel en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten, gave acties en toffe verhalen!