Holi, het festival van de kleuren in India
Holi, het festival van de kleuren in India
Dat India bekend staat om grote festivals en de inwoners gek zijn op feestjes staat als een paal boven water. In een eerder artikel hebben we verteld over het geweldige Diwali festival. Binnenkort, op 17 en 18 maart van dit jaar, begint het bekendste festival van het India. Je hebt misschien ooit beelden gezien van een gigantische horde mensen, waarbij iedereen met allerlei kleuren is besmeurd. We hebben het over Holi, het ‘festival van de kleuren’.
De betekenis van het Holi Festival
Jaarlijks vieren ruim een miljard (!) mensen het Holi festival. Holi is een uitbundig feest, waarbij de Hindoes de overwinning van de lente op de winter vieren. Ook gaat het om de overwinning van het goede op het kwade. Het wordt zelfs gezien als een soort nieuwjaarsfeest. Tijdens het Holi feest, ook wel Holi Phagwa genoemd, vallen alle verschillen tussen mensen weg en wordt iedereen als gelijkwaardig gezien en behandeld.
De oorsprong van dit feest ligt in India, waar de kasten (sociale klassen) verbonden zijn aan een bepaalde kleur. Tijdens Holi gooien mensen allerlei kleuren poeder in de lucht om te laten zien dat het niet uitmaakt welke kleur bij welke persoon hoort. Op deze manier is iedereen gelijk. Daarnaast wordt al het kwaad verdreven en wordt de samenleving voor een jaar hernieuwd.
Tip: wil je zien hoe het Holi Festival er echt aan toe gaat? Check dan de aflevering over Holi Feest in de geweldigeNetflix-serie Tales by Light.
Holi, een geweldig familiefeest
India zou India niet zijn als je ook dit festival viert met je dierbaren. Het verleden wordt afgesloten en gezamenlijk wordt een nieuwe start gemaakt. Als je hier zo over nadenkt is dit natuurlijk een prachtig idee. Iedereen maakt wel eens een foutje. Maar waarom zou dit gelijk het einde van bijvoorbeeld een vriendschap betekenen? Het siert de hindoes dat ze het Holi festival zien als een kans om weer verder te gaan met elkaar.
Een andere benaming van het Holi festival is ook wel het Feest van de Eenheid. Iedereen is gelijk en besmeurd met allerlei kleuren. Hierdoor raken de mensen onherkenbaar en is er amper onderscheid te maken. Tijdens het feest wordt het verhaal van prins Prahlad verteld. Uit dit verhaal komt duidelijk naar voren dat het goede het kwade altijd overwint. Eén dag voor het Holifeest, tijdens Holika Dohan, herdenken de mensen dit verhaal. Er wordt een grote brandstapel aangestoken, waarna de mensen de volgende ochtend met het as spelen. Ook wordt er tijdens Holi gefeest met water. Door middel van het spuiten en gooien met gekleurd water wensen de hindoes elkaar een kleurrijk en goed leven toe.
Het Holi Feest in Nederland
Als je hier zo over nadenkt, valt een feest als Sinterklaas toch volledig in het niet. Hoe mooi is het dat de mensen elkaar willen helpen, problemen achter zich laten en zich vooral focussen op de toekomst en het positieve? Daar kunnen we volgens ons allemaal van leren. Buiten het feit dat het gewoon leuk is om te feesten, toch?
Ook in Nederland wordt het Holi Festival uitgebreid gevierd. Jaarlijks komen zo’n tienduizend mensen bijeen en bestrooien zij elkaar met poeder. Vooral in Den Haag en Rotterdam, waar grote Hindoe gemeenschappen wonen, wordt het feest uitgebreid gevierd. Er staan grote poederkanonnen klaar en er zijn zakjes poeder verkrijgbaar om lekker mee te smijten. Het is dan ook echt een aanrader hier een keer bij te zijn. Je leert een andere cultuur kennen en daarnaast is het gewoon weer even wat anders.
Iedereen is gelijk
Het mooiste aan dit feest is het feit dat iedereen als gelijkwaardig wordt gezien. We hoeven er niet omheen te draaien dat dit momenteel absoluut niet aan de orde is. Nog steeds zijn de verschillen wereldwijd enorm. En natuurlijk gaat in India ook niet alles perfect. Maar alleen al het feit dat hier aandacht aan wordt besteed, zegt voor ons genoeg. Want waarom zouden bepaalde mensen beter zijn dan anderen? We kunnen nu eenmaal niets doen aan de plek waar we geboren worden. Het lijkt misschien een utopie, maar als iedereen ook maar een procentje bijdraagt aan meer gelijkheid, dan komen we er wel.