Vanwege onze vakantie worden alle orders die geplaatst worden op en vanaf donderdag 25 juli pas verzonden vanaf maandag 5 Augustus. Als goedmakertje ontvang je als je in deze periode de bestelling doet wel 10% korting op de gehele bestelling! Vul de code: Vakantie2024 in in het afrekenscherm en de korting wordt automatisch verrekend!

De 5 gaafste traditionele Indiase dansen

De 5 gaafste traditionele Indiase dansen 

Mensen die mij een beetje kennen zijn op de hoogte van mijn allesbehalve soepele heupen. Oké, de wekelijkse yoga bezoekjes houden me enigszins jong. Je begrijpt daardoor dat ik tijdens mijn reizen naar India niet vooraan stond als het gaat om traditionele dansen. Wel kan ik er ontzettend van genieten. Het oogt allemaal net wat flexibeler dan de gemiddelde houten Hollandse Klaas en naar de muziek kunnen we samen urenlang luisteren. Om jou kennis te laten maken met het muzikale India vertellen we je in dit artikel meer over traditionele Indiase dansen.

1. Odissi

Een van de bekendste Indiase dansen is het Odissi. Dit is een klassieke dansvorm uit Odisha, een staat in het oosten van India. Degenen die ooit hebben genoten van een typische Bollywood film hebben het ongetwijfeld ooit gezien. Zie het als langzame, maar sierlijke bewegingen waarbij vooral de handen flink in beweging zijn. Een leuk detail aan de Odissi dans is overigens dat het vaak samengaat met eeuwenoude spirituele thema’s. Zie jij jezelf al swingen?

2. Kathakali

Staat Kerala op de lijst van plekken die je ooit wil bezoeken in India. Doen! Zeker omdat je hier een lesje Kathakali kunt nemen. Compleet gehuld in kleurrijke kledingstukken en bijbehorende make-up maak je helemaal de blits. Het enige nadeel aan deze Indiase dans is dat je moet beschikken over snelle voetjes. Kathakali is namelijk een dans met rappe voetbewegingen en handbewegingen, waarmee men al dansend interessante verhalen vertelt. 

3. Bharatanatya

We hebben je in eerdere blogs al meer verteld over het prachtige Zuid-India. Een van de redenen hiervoor is de Bharatanatya dans. Deze Indiase dans staat voornamelijk bekend om de bijzondere gezichtsuitdrukkingen, hand- en voetgebaren. Duidelijk is dat dit een dans voor de gevorderde danser is. Nu snap je wellicht waarom ik soms afhaak. Een ander opvallend detail aan Bharatanatya is dat het een solodans is en vroeger voornamelijk in tempels werd gedaan. 

4. Manipuri

Nummer 4 in de lijst van gaafste traditionele Indiase dansen is Manipuri. Dit heeft overigens niets te maken met een manicure. Oorspronkelijk komt de Manipuri dans uit het noordoosten van India. Deze dans, die voornamelijk in groepsverband wordt uitgeoefend, is er eentje waarbij iedereen het tempo eenvoudig zou moeten kunnen bijbenen. Het gaat veelal om zwevende bewegingen en elegante handgebaren. Daarnaast hebben Manipuri dansen voornamelijk een religieuze betekenis. Perfect in het straatje van de gemiddelde Indiër dus. 

5. Bhangra

De laatste traditionele Indiase dans die we benoemen is Bhangra. Dit is een dans die ook uit het noorden van India afkomstig is. Om specifieker te zijn, uit de regio Punjab. Dit is typisch zo’n dans waar de energie vanaf spat. Mocht je jezelf er daarom ooit aan wagen raden we je aan jezelf eerst even flink op te zwepen. Al is dit met de bijbehorende Bhangra muziek waarschijnlijk onnodig. Deze volksdans uit India is er overigens eentje die voornamelijk tijdens verschillende festivals wordt uitgevoerd. Hoor je de Indiase klanken al opdoemen in de verte?

Van welke Indiase dansen word jij blij?

Natuurlijk kent India nog veel meer interessante dansen.  Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele traditionele Indiase dansvormen die hier te vinden zijn. Elk met een eigen unieke stijl, geschiedenis en culturele betekenis. Wij hopen nog talloze keren te genieten van deze overheerlijk soepele bewegingen en bijbehorende muziek. Want zeg nu eens heel eerlijk, van de gemiddelde Indiase dans wordt iedereen toch blij?