5 populaire kledingstukken in India

5 populaire kledingstukken in India

Als je aan India denkt, dan is de kans aannemelijk dat je direct een regenboog aan verschillende kleuren ziet. Is het niet om de grote diversiteit aan kruiden, dan wel om de uiterst kleurrijke bevolking. Hier kunnen we de kleding die men draagt met speels gemak aan toevoegen. Want naast diversiteit in cultuur en etniciteit, geldt dit zeker voor de klederdracht van de lokale bevolking. Iets waar Hindi & Bindi maar wat graag op inspeelt. Daarom vertellen we je in dit artikel over 5 populaire kledingstukken in India.

1. Sari

Misschien wel het meest herkenbare kledingstuk in India is een sari. Maar wat is dit nu in hemelsnaam? Sari is een lang stuk stof van een metertje of 6 die volledig om het lichaam wordt gewikkeld. Om de outfit volledig af te maken dragen mensen een sari vaak in combinatie met een blouse en rok. Uiteraard voorzien van de meest uiteenlopende kleuren en patronen. Daarbij is het goed om te weten dat het soort sari dat mensen draagt ook verschilt met gemeenschap.

2. Lehenga Choli

We hebben je eerder verteld over het grote aantal festivals in India. Men is nu eenmaal fan van het uitgebreid vieren van bruiloften en speciale gelegenheden. Een veel gedragen kledingstuk tijdens deze feestelijkheden is een Lehenga Choli. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niets meer dan een versierde rok met een aansluitende top. Niet omdat het nu zo koud is, maar deze outfit wordt vaak afgetopt met een bijpassend sjaaltje. 

3. Dhoti Kurta

Opvallend aan de Indiase klederdracht is het feit dat veel mannen jurken dragen. Iets wat we in Nederland niet al te vaak zien. Een voorbeeld hiervan is de Dhoti Kurta. Dit is een lang stuk stof dat volledig rondom de benen wordt gewikkeld, terwijl er een bijpassend bovenstuk wordt gedragen. Ben jij ooit in het zuiden van India geweest? Dan is de kans groot dat je ooit iemand voorbij hebt zien fladderen in een Dhoti Kurta. 

4. Turban

In India weinig blonde koppies en stekeltjes. Je bent een hele grote als jij een Indiër spot zonder zwart haar. Toch wordt deze donkere haarkleur vaak bedekt. Niet door een pet van de New York Yankees, maar voornamelijk door een soort tulband. Dit wordt ook wel een Turban genoemd. Elke Turban kent eigen kleuren en kenmerken, waarop vooral de regio invloed heeft. Zie je jezelf al lopen met zo’n kleurrijk hoofddeksel?

5. Salwar Kameez

Het laatste populaire kledingstuk in India dat wij benoemen in dit artikel is de Salwar Kameez. Dit is een zeer veel gedragen kledingstijl, bestaande uit een soort blouse en daaronder een loszittende broek. Over comfort gesproken. Dit veel in Noord-India gedragen kledingstuk is vooral veel terug te zien in Noord-India, wordt daarnaast veel gedragen met een leuk sjaaltje.

Benieuwd naar de Indiase kledingstukken van Hindi & Bindi?

Dat Indiase kledingstukken er doorgaans kleurrijker uitzien dan die in Nederland, ziet een schele papegaai nog. Wijzelf hebben een groot deel van deze kledingstukken in India van dichtbij mogen aanschouwen. Niet voor niets chillen wij hem ook regelmatig in een loszittende harembroek. Wat dat betreft kunnen wij kaaskoppen nog een hoop leren van de volledige vrijheid die de Indiërs kennen wat betreft het dragen van kleding. Ben jij benieuwd naar meerdere kledingstukken die je veel tegenkomt in India?  Neem een kijkje op onze webshop en leef je volledig uit!