De meest voorkomende religie van India, het hindoeïsme
De meest voorkomende religie van India, het hindoeïsme
In deblogs van Hindi & Bindi lees je regelmatig over onze avonturen in India en de bijbehorende verhalen. In deze blog gaan we je echter wat meer vertellen over een belangrijk onderdeel in de cultuur van India, het geloof. De Indiase bevolking bestaat namelijk voor veruit het grootste deel uit aanhangers van het hindoeïsme. Maar waar staat dit geloof nu precies voor en wat houdt het allemaal in? Je leest het in onderstaand artikel.
Verschillende religies in India
Tijdens elke reis die wij maken worden we weer geconfronteerd met de religieuze en spirituele handelingen die de mensen in India uitvoeren. Veruit het grootste deel van alle Indiërs is Hindoe. Dit gaat om meer dan 80% van de totale bevolking. Verder bestaat het land voor iets meer dan 10% uit moslims. Daarnaast zijn er nog een aantal christenen, boeddhisten, joden en aanhangers van andere geloven. In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorkomende religie van India, het hindoeïsme.
Het hindoeïsme
Het hindoeïsme is een religie waar wij Nederlanders niet al te veel van af weten. Niet gek, aangezien dit geloof nu eenmaal niet veel voorkomt in ons land. Daarom vertellen we je maar al te graag wat meer over deze interessante religie. Een van de bijzondere dingen aan het hindoeïsme is dat er geen algemene stichter is. Waar christenen geloven in God en Jezus Christus en de Islam zweert op Allah, kent het hindoeïsme niet zo’n iemand. Wat dat betreft is er niet één gemeenschappelijk goed waar hindoes in geloven.
Wel uiten hindoes hun geloof over talloze manieren. Denk hierbij aan de ideeën over het vegetarisme, de rituelen omtrent dieren en de geweldloosheid. Of wat te denken van het geloof in reïncarnatie? Grote kans dat jij jezelf ooit hebt afgevraagd of je gelooft in dit laatste. Dit komt dus vanuit het hindoeïsme. Al deze rituelen vanuit het Hindoeïsme kennen vaak bijzonder emotionele ceremonies. Dit komt bijvoorbeeld al sterk naar voren bij een begrafenis in een plek als het spirituele Varanasi.
Welke hindoe je ook spreekt in je leven, allemaal zullen ze hun eigen visie op het geloof hebben. De een let wat meer op dit en de ander heeft weer een compleet ander ritueel hoog in het vaandel staan. Wat dat betreft kunnen we stellen dat er een hoop vrijheid wordt geboden binnen dit geloof.
Het geloof in karma
Iedereen van ons heeft wel eens gehoord van karma. Dit is een begrip dat komt uit zowel het hindoeïsme als het boeddhisme. Deze ‘levenswet’ betekent dat alle daden die mensen doen andere daden oproepen. Doe jij bijvoorbeeld iets goed voor een ander persoon, dan zijn aanhangers van deze religies er sterk van overtuigd dat zij ook goed zullen ontvangen. Doe jij iets slechts, dan is de kans groot dat je hem nog wel een keertje terug kan verwachten. Dit verklaart ook waarom veel mensen in bijvoorbeeld India altijd heel lief en behulpzaam zijn. Simpelweg omdat zij ervan overtuigd zijn hier later de vruchten van de plukken. Een mooi iets, wat ons betreft.
De Hindoe goden van India
In eerdere blogs van ons heb je al eens gelezen over verschillende festivals, waar een aantal Goden wordt vereerd. Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. Deze God is vaak gekleed in een tijger- en/of olifantenpak, die verwijzen naar demonen die Shiva ooit heeft overwonnen. Verder zien de Indiase hindoes de god Brahma als de schepper, terwijl Vishnu als onderhouder wordt gezien. Shiva wordt gezien als de vernietiger van de schepping en soms zelfs gezien als de almachtige God die alle functies tegelijk vervult. Ook hierin hebben hindoes hun eigen visie en ‘bepalen’ ze zelf wat ze geloven en waar ze voor ‘strijden’. Al deze Goden, waaronder ook bijvoorbeeld Ganesha, hebben hun eigen, bijzondere verhalen.
De kasten van India
Het is veel minder aanwezig dan vroeger, maar de aanwezigheid van kasten is iets dat nog steeds gebeurd. In dit stelsel worden mensen als het ware ingedeeld op kwaliteit. Dit gebeurd aan de hand van 4 groepen, waarbij groep 1, de brahmanen, het hoogste staan. Zij worden opgevolgd door achtereenvolgens de kshatriya’s, de vaishya’s en de sudra’s. Deze laatste kaste heeft bijvoorbeeld het tonen van dienstbaarheid tegenover de 3 hogere kasten. De populariteit van het kastenstelsel neemt, zoals je begrijpt, steeds meer af, aangezien er sprake is van discriminatie.
Zo is er bijvoorbeeld ook nog een groep kastelozen. Dit wordt echt gezien als het uitschot van de samenleving. Deze mensen worden als onrein gezien, waar je eigenlijk gewoon van uit de buurt moet blijven. Zij krijgen uiteraard taken als het schoonmaken van toiletten of andere smerige klusjes. Gelukkig voor hen neemt het kastenstelsel af in omvang en zie je het eigenlijk alleen nog maar terug op het platteland. Laten we hopen dat er binnen afzienbare tijd geen sprake meer is van onderscheid en dat iedereen gelijk is.
Vrijheid binnen het hindoeïsme
Je hebt in dit artikel gelezen over het hindoeïsme en weet als het goed is nu meer wat het inhoudt. Wij vinden het prachtig dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan geloven en daar naar kan handelen. Dit geeft een bepaalde vrijheid. Een goed dat veel mensen nu eenmaal prettig vinden. Het geloof en met name de bijbehorende rituelen maken de reizen naar India voor ons nog specialer en is dan ook zeker één van de grote redenen waarom wij helemaal wild zijn van het land.