Op avontuur met de tuktuk door Gujarat

Op avontuur met de tuktuk door Gujarat

Eén van de leukste dingen aan reizen is het ontdekken van nieuwe plekken. In situaties terechtkomen die je van tevoren niet had kunnen dromen, het leren kennen van bijzondere mensen en van het een in het andere avontuur belanden. Dit zijn 3 dingen die vaak voorkomen tijdens onze reizen naar India. In veel landen in Azië word je na het uitstappen van het vliegveld doodgegooid met de vraag of je wellicht een taxi wilt. Het gebruik maken van een persoonlijke chauffeur tijdens een reis is dan ook iets wat veelal gedaan wordt. Echter zal je het ongetwijfeld ontbreken aan het nodige avontuur. Maar wat te denken van een tuktuk?

Voor avontuur moet je toch echt een scooter of tuktuk huren. Vooral het laatstgenoemde is een populair vervoersmiddel in India. Ook wij hebben het genoegen gehad geweldige en bizarre avonturen te beleven in dit vervoersmiddel. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over onze reis met de tuktuk door Gujarat, misschien wel ons meest memorabele avontuur in India.

Wat is een tuktuk?

De gemiddelde Nederlander zal bij een tuktuk waarschijnlijk denken aan zo’n lekker geel chipsachtig stukje kaak van LU. Nee, het gaat in dit artikel niet over tuccies. Een tuktuk is een vervoersmiddel dat voornamelijk fungeert als taxi en veel voorkomt in Azië en Afrika. Het is een eenvoudig karretje op 3 wielen dat binnen no-time worden omgetoverd tot een waar scheurmonster. Natuurlijk worden de tuktuks voorzien van de meest kitscherige versiering met teksten als ‘I love Mum & Dad’ and ‘Living on the Edge’ en fraaie discoverlichting.

‘You want tuktuk?’

Het fijne aan zo’n tuktuk is dat ze overal redelijk eenvoudig doorheen kunnen manoeuvreren. Ideaal om te hebben in steden als Bangkok, Colombo en uiteraard in India. Het valt overigens op dat de tuktuk niet direct het meest milieuvriendelijke voertuig op aarde is. Grote kans dat jij in een walm van zwarte rook belandt, wanneer jij achter een tuktuk rijdt op je scootertje. Toch hoort de tuktuk absoluut bij de lokale cultuur van veel landen en is een vakantie in India niet compleet zonder de vraag ‘You want tuktuk’ te krijgen.

Onze eigen tuktuk tour door Gujarat

Zoals jullie van ons gewend zijn maken wij de gaafste avonturen mee in India. Tijdens een van deze reizen verbleven we 6 weken in het land en gingen we richting de provincie Gujarat, de geboorteplek van Ghandi. Dit is een gebied in het westen van India dat grenst aan Pakistan. Typisch zo’n plek waar amper toeristen zijn en waar je echt flink terug in de tijd gaat. Ook een plek waar de mond van de lokale bevolking nog opvalt, zodra je als lange Hollander langs loopt. De grootste reden dat wij hierheen gingen was om diverse tribes te bezoeken. Hier woont de traditionele bevolking met hun compleet eigen tradities en levensstijl.

Een privé tuktuk chauffeur

Eenmaal aangekomen in de regio zijn we direct naar Bhuj gegaan. Hier werden diverse tours met een tuktuk aangeboden, waarmee je de regio zou kunnen verkennen. Wij zijn alleen niet zo gek op dusdanige toeristische activiteiten, waardoor we het anders hebben aangepakt. We leerden een lokale kerel kennen, luisterend naar de naam Barat. De beste man gaf privé tours met zijn tuktuk, waarbij je langs de meest afgelegen tribes ging. Wij waren direct enthousiast en zijn vervolgens een week lang op pad geweest met Barat. Dat de tuktuk van Barat een bijzonder geval was, merkten we al snel aan zijn maximale snelheid van 20 km per uur. We werden hier en daar ingehaald door fietsers, waardoor je jezelf wel eens afvroeg of Barat het gas überhaupt wel wist te vinden. 

De traditionele bevolking in Gujarat

Het gaafste aan de tour was om te zien hoe de mensen leven. Het dragen van traditionele kleding, de prachtige handwerken die ze maken, diverse manieren van blockprinten en uiteraard het vele textiel. Je begrijpt natuurlijk dat wij hier ook deels waren voor het inkopen van gave spullen voor onze webshop. Het aangezicht van mensen die zich nog verplaatsen op kamelen deed ons beseffen dat dit een bijzondere plek was. Een plek waar het leven nog zo eenvoudig is. Stiekem is dat ook een reden waarom wij India zo geweldig vinden.

Een jointje in de tuktuk

Terug naar Barat en z’n tuktuk. Een week lang reden we van 07.00 tot 0.00 uur in de tuktuk door de woestijn en bezochten we naast de tribes ook diverse tempels. Barat was namelijk priester geweest en liet ons met veel plezier de mooiste tempels van de regio zien. Dit ging overigens gepaard met hier en daar een lekkere lokale joint. Barat had stiekem een zakje wiet in de tuktuk verstopt en maalde er niet om er af en toe eentje op te steken. Zeker op een van de festivals die we hebben bezocht. Of hij nu moest rijden of niet. Wij vonden het vanzelfsprekend allang prima, zolang hij de driewieler maar op de weg hield. 

De schitterende natuur van Gujarat

Naast de indrukwekkende cultuur van Gujarat, hebben we ons hier ook erg vermaakt met de prachtige natuur. Zo reden we over prachtige zoutvlaktes, onder het genot van een lekker muziekje door de meegebrachte speaker. Je dacht toch niet dat de tuktuks het zonder herrie kunnen doen, hé? Leuk was ook dat we zelf ook nog een stukje mochten rijden in de tuktuk. Even voelde het weer alsof we op de plaatselijke kermis in Schipluiden waren. 

Een relaxed avontuur in de driewieler

Als wij zo terug kijken op ons avontuur dan kunnen we er zo om lachen en merkten we dat we echt relaxed waren. Dit is natuurlijk voor een deel te danken aan de maximale snelheid van de tuktuk, maar ook zeker omdat alles interessant was en we steeds weer nieuwe dingen ontdekten. En dat ondanks dat we boven op elkaars lip zaten. We hebben hier een aantal geweldige producten kunnen kopen die we ook echt als toevoeging zien aan ons assortiment.