Vanwege onze vakantie worden alle orders die geplaatst worden op en vanaf donderdag 25 juli pas verzonden vanaf maandag 5 Augustus. Als goedmakertje ontvang je als je in deze periode de bestelling doet wel 10% korting op de gehele bestelling! Vul de code: Vakantie2024 in in het afrekenscherm en de korting wordt automatisch verrekend!

Blockprinten, een bijzondere ambacht uit India

Blockprinten, een bijzondere ambacht uit India

Dat India bijzonder is valt in iedere blog weer te lezen. Ditmaal gaan we het hebben over een bijzondere ambacht uit India. Het gaat over blockprinten. Dit is een techniek, waarbij stoffen op een bepaalde manier worden geverfd en bedrukt. Blockprinten is al eeuwen geleden ontstaan. Het is een veel voorkomende techniek in India, waarbij gebruik wordt gemaakt van op maat gesneden houten blokken. Deze worden in een kleurstof ondergedompeld, waarna er de meest fascinerende ontwerpen op worden gemaakt. In dit artikel vertellen we je meer over deze typisch Indiase techniek.

Het ontstaan van block printen

Volgens de verhalen zou blockprinten zo’n 4000 jaar geleden zijn ontstaan in China. Hierna is dit verspreid over de rest van Azië en de wereld. Er wordt gezegd dat de eerste blockprint niet op stof, maar op een boek werd gedrukt. Dit boek staat bekend als de Diamond Sutra en werd ongeveer 300 jaar voor de Gutenbergbijbel ontwikkeld.

In de jaren die volgde is het uiteindelijk in India beland. Tot op de dag van vandaag wordt er veel gebruik gemaakt van de techniek. Op dit moment is Bagru in Rajasthan de belangrijkste plek van India wat betreft blockprinten. Met name in de Chippma gemeenschap vind je de beste block printers van het land. Er zijn hier bepaalde vormen te vinden, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijk en plantaardige stoffen. Hiermee onderscheidt de techniek in dit gebied zich van de rest.

Heel even leek het erop dat het blockprinten de afgelopen jaren zou gaan verdwijnen. In dit geval was het juist fijn dat er zoveel social media is. De techniek werd meer en meer online gedeeld, waarna het weer is opgepakt en de waardering kreeg die het verdiend. Inmiddels zijn er veel Indiërs die hier hun inkomen mee verdienen.

Hoe werkt blockprinten?

Blockprinten is een techniek die je niet zomaar onder de knie hebt. Het is erg belangrijk dat je een goede hand-oog coördinatie hebt. Daar houdt het voor veel mensen al op. Hieronder vertellen we je over de stappen die je moet nemen om een goede blockprint te kunnen maken.

Stap 1: Blok snijden

De eerste stap die je neemt is het snijden van een blok.  Door middel van hamertjes, beitels en boortjes snijd en ‘teken’ je uitgebreide patronen en ontwerpen in het blok. Als je klaar bent met het ontwerpen en snijden in het hout, dan worden de blokken in de mosterdolie gedompeld. Hierna laat je ze een weekje rusten, zodat de blokken niet barsten. Tevens worden er wat kleine gaatjes geboord in het blok, zodat het hout als het ware kan ademen.

Stap 2: Het aanbrengen van kleurstof

Er kunnen verschillende kleurstoffen worden gebruikt voor blokdrukken op katoenen Wanneer het blok hout voldoende rust heeft gehad, is het tijd voor de volgende stap. In deze stap gaat het om het aanbrengen van de kleurstof. Met behulp van een zeef wordt er verf op het blok aangebracht. Het houten blok wordt voorzichtig op het verfpalet gedrukt, voordat de verf daadwerkelijk op de stof wordt aangebracht.

of zijden stoffen. Enkele voorbeelden van katoen kleurstoffen zijn indigosol, pigmentkleurstoffen en snelle kleurstoffen. De kleuren die het meest worden gebruikt zijn rood, zwart, bruin, mosterd en oranje.

Stap 4: Printen

Zoals je inmiddels hebt gelezen is het blockprinten niet voor iedereen weggelegd. Er komt een hoge mate van zorgvuldigheid kijken. Het is belangrijk dat de techniek op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het printen begint altijd van links naar rechts. Met een houten plank wordt de kleur op het dienblad geëgaliseerd. Vervolgens wordt het blok in een donkere omtrek kleur gedompeld, waarna het wordt aangebracht op de stof. Dit wordt meermaals achter elkaar uitgevoerd langs zowel de breedte als de lengte van de stof.

Stap 5: De nabehandeling

Wanneer het blok volledig bedrukt is, wordt er een soort zaagsel op de natte kleurstof gegooid. Dit doe je om vlekken te voorkomen. De stof wordt vervolgens buiten gelegd, waardoor de zon het kan laten opdrogen.

Blockprint artikelen bij Hindi & Bindi

Uiteraard hebben wij bij Hindi & Bindi ook de nodige artikelen die zijn gemaakt door middel van blockprinten. Zo hebben wij onder andere tafelkledenjurkenblouses, broeken en verschillende jassen. Wij vinden het geweldig om deze producten in ons assortiment te hebben, aangezien we deze manier van werken fascinerend vinden. Zeker als je het met eigen ogen hebt gezien.

Blockprinten is ware kunst

In dit artikel heb je gelezen over blockprinten. Mocht je de mogelijkheid hebben, dan is het zeker de moeite waard om dit ooit eens in het echt te bekijken. Het is ware kunst en je vraagt je af en toe af hoe ze dit in vredesnaam voor elkaar krijgen.

Wil jij meer blogs lezen over Hindi & Bindi en de gave avonturen en samenwerkingen in India? Check dan snel de blogpagina.