Bollywood: een kleurrijke, wondere wereld van dans en acteren

Mocht jij het geluk hebben om ooit naar India af te reizen, dan is de kans groot dat je de meest toeristische plekken bezoekt. Denk hierbij aan het indrukwekkende Varanasi of de betoverende Taj Mahal. Dat je tijdens deze bezoekjes genoeg cultuur snuift, staat vast. 

Toch doe je er nog een schepje bovenop tijdens het bezoeken van een Bollywood film. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het zijn de films die voor ons Westerlingen relatief slecht worden bevonden. Maar eigenlijk zitten deze films juist vol creativiteit. In deze blog vertellen we je alles over de kleurrijke, wondere wereld van dans en acteren in India. Welkom in Bollywood!

Wat is Bollywood?

Het kan haast niet anders dat jij ooit van Bollywood hebt gehoord. En voor de oplettende lezers, het is inderdaad een afstamming van het wereldberoemde Amerikaanse Hollywood, de plek waar de wereldberoemde films vandaag komen. In Bollywood gaat het er echter net wat anders aan toe. Opvallend genoeg is Bollywood ’s werelds grootste filmindustrie als we het hebben over de aantallen. De meeste Bollywood films zijn voornamelijk bekend om de kleurrijke en dramatische acteerprestaties, waarbij dans en muziek altijd van toepassing zijn.

Maar waarom dan de naam Bollywood? 

De grootste filmindustrie van India kent haar oorsprong in Bombay. Combineer dit met Hollywood en je krijgt de nu al legendarische term Bollywood. Net als de sterren in Hollywood, kent Bollywood ook inmiddels wereldberoemde sterren die eigenlijk niet eens over straat kunnen. Want jij begrijpt toch ook wel dat er in een land met ongeveer een miljard inwoners wel een Tom Cruise of Angelina Jolie moet rondlopen? 

De bekendste Bollywood films

De laatste jaren zien we dat meer bekende films zich in India afspelen. Wat te denken van Slumdog Millionaire, de film waarin een arme Indiër ver komt in een beroemde spelshow? Daarnaast moet je de film Lion absoluut hebben gezien. Deze film over een verdwaald kind in de gevaarlijke Indiase wereld is er eentje voor in de boeken. Om over de film Hotel Mumbai nog maar te zwijgen. 

Toch zijn dit niet de echte Bollywood films. De bekendste Bollywood films zijn  bijvoorbeeld films als Lagaan, een film die zelfs is genomineerd voor een Academy Awards voor beste buitenlandse film. Andere bekende films uit Bollywood zijn Dangal, Bajrangi Bhaijaan en bijvoorbeeld het wereldberoemde Sholay, een film die in 1975 wereldwijd naam maakte. Deze laatste film wordt dan ook beschouwd als een van de beste Indiase films aller tijden. 

Waarom vallen Bollywood films zo op?

Je bent vast niet de eerste die direct wegzapt bij een Bollywood film. Als je deze al onder ogen krijgt, tenminste. Wellicht heb je het ooit meegemaakt tijdens een lange busreis door Thailand of een ander Aziatisch land. Je kent het wel, het volume op maximaal terwijl jij even probeert uit te rusten. En inderdaad, de films vereisen de nodige aandacht en je moet er echt voor open staan. 

In Nederland zijn we namelijk totaal niet gewend dat er tijdens een film opeens wordt gezongen en gedanst. Daarnaast oogt het voor ons kaaskoppen vaak alsof de acteurs en actrices zomaar van straat zijn geplukt. Niets is echter minder waar, aangezien Bollywood barst van het talent. Men heeft alleen andere soorten kwaliteiten. Niet voor niets hebben sterren zoals Shah Rukh Khan, Aamir Khan, en Priyanka Chopra wereldwijde bekendheid verworven.

Een Indiase filmtip

Sta jij na het lezen van dit artikel open voor een film, waarin je een waargebeurd Indiaas verhaal te zien krijgt? Dan raden we je van harte aan om Netflix vandaag nog te openen en Gangubai Kathiawadi te bekijken. Deze film gaat over het leven als Indiase prostituee, waarbij de inmiddels legendarische Gangubai het heft in handen neemt en opkomt voor de vrouwen. Ook hier word je getrakteerd op leuke dansen en muziek. Toch is het vooral het verhaal dat bijzonder indrukwekkend te noemen is. Wat ons betreft 2,5 uur lang kijkplezier!

Onze ervaring in Bollywood

Een fantastisch detail willen we je overigens absoluut niet onthouden. Wij zijn namelijk allebei wel eens gevraagd om deel te nemen in een echte Bollywood film. Dit gebeurde in Mumbai. Daarnaast ben ik zelf ook 3 keer gevraagd in Jaipur en Pushkar. Je begrijpt dat ik vrij snel nee heb gezegd, aangezien ik mezelf niet direct in een film zie spelen. En Dominique? Die wel. Die heeft zowaar meegespeeld in een reclame en een Jain tempel. Compleet opgedirkt door de plaatselijke Marie van der Ven. Een waanzinnige ervaring!