Avontuur en verrassingen met onze kleermakers in India

Avontuur en verrassingen met onze kleermakers in India

In een eerder artikel hebben wij je al eens verteld over de grootste bloopers van onze kleermakers in India. Het feit dat wij vanuit het pittoreske Schipluiden samenwerkingen hebben met locals uit India is echter iets waar we echt trots op zijn. Zo trots dat we er opnieuw een heel artikel aan willen wijden. Ditmaal gaat het over onze stoffenjacht met Tara en Ganesh. Deze heren hebben wij in 2012 ontmoet tijdens een van onze reizen langs de stranden van Zuid-India. Benieuwd naar onze ervaringen en wil jij weten wat zij voor ons betekenen? Je leest het in onderstaand artikel over Tara en Ganesh, onze kleermakers in India.

Het ontstaan van een vriendschap en partnerschap

Het gaat te ver om te zeggen dat wij een zakelijke overeenkomst hebben met Tara en Ganesh, de twee kleermakers uit India. Zie het vooral als een vriendschap tussen 2 Nederlanders en 2 Indiërs die elkaar proberen te helpen. Sinds onze kennismaking hebben wij nog steeds wekelijks contact en hebben we samen een hoop meegemaakt. We zijn regelmatig bij hen over de vloer geweest, hebben verschillende bruiloften bezocht en hingen regelmatig met elkaar in de lampen door hun beruchte secret bacardi party’s! 😉 Deze laatste waren een beetje stiekem, want eigenlijk drinken ze niet.

Het zal je niet verbazen dat we samen een groot aantal avonturen hebben beleefd. Zet een lange Hollander naast zo’n kleine Indiër en je wordt direct al gek aangekeken.

Na onze kennismaking in Varkala, zuid India ontmoetten wij de 2 het jaar erop in een ander plekje waar zij zich met een klein winkeltje hadden gevestigd. Een klein winkeltje helemaal vol gehangen met shirts, waardoor je aan de buitenkant geen eens zag waar je naar binnen moest en Ganesh moest bukken om naar buiten te kijken hahaha.

Zo kwam ik ook een aantal jaren na onze kennismaking op een van de grootste stoffenmarkten in New Delhi terecht. Dit is waarschijnlijk de grootste stoffenmarkt op aarde. Ons doel was om zoveel mogelijk stoffen te verzamelen voor de nieuwe collectie van Hindi & Bindi van dat jaar.

Vliegangst in India

Aangezien het voor Tara en Ganesh niet eenvoudig was om naar Delhi te komen, heb ik vliegtickets voor hen geregeld. Uiteraard voorzien van een fijn hotel, waarin zij 3 nachten konden verblijven. Want ja, hoe kan je beter op stoffenjacht gaan dan met de echte kenners? De vliegreis was overigens al een hele belevenis op zich, aangezien een van de twee heren nogal bang was aangelegd. Hij zat nog niet op schoot en je begrijpt dat ik hier intens van genoot. Uiteindelijk zijn we veilig in Delhi beland en hebben we overdag de smalle straatjes van Delhi afgestruind, waarna we elke avond eindigden met een gezellig hapje eten.

‘Fantastische’ afspraken met kleermakers in India

Daarna zijn we doorgegaan richting Jaipur. Deze plek staat onder andere bekend om het blockprinten. We hebben je in een eerdere blog uitgelegd hoe deze ambacht in z’n werk gaat. Op dat moment had ik al met de mannen afgesproken dat zij een afspraak zouden maken bij een fabriek. Het zou allemaal goed komen, beloofden ze. Je begrijpt dat we bij aankomst voor een dichte deur stonden, waarna we na een paar uur wachten gelukkig toch even naar binnen konden om wat mooie stoffen op de kop te tikken.

Nieuwe producten door kleermakers in India

Al met al is zo’n reis met de lokale bevolking een hele belevenis op zich. Je kan in principe nergens vanuit gaan en het is altijd maar weer hopen dat ze je begrijpen en dat je op de goede plek uitkomt. Je begrijpt dan ook dat ik de bestelde rollen stof van de marktjes in India net niet helemaal volgens afspraak binnen heb gekregen. Echter houden we hier altijd rekening mee. Al kan het soms best vermoeiend zijn!

De kleermakers hadden namelijk een keer wat samples gemaakt van gevraagde kledingstukken. De samples waren ietsie anders dan we hadden gevraagd en dan merk je weer dat je zaken doet met India. Wat voor ons dan zo verschillend is als zwart- wit is voor hun toch echt ‘same same’. Maar inmiddels kennen we elkaar beter en weten ze beter wat ik precies wil.

De reden waarom ik het toch zo gaaf vindt om met deze mensen samen te werken is omdat mijn band met India hier nog meer door wordt versterkt. Uiteindelijk zorgen deze kleermakers in India er dan ook vaak voor dat ik altijd in the end voorzien ben van nieuwe, originele producten. We hebben namelijk niet voor niets een aantal prachtige nieuwe broeken binnen.

De nieuwe broeken van Hindi & Bindi

Ben jij benieuwd naar onze nieuwste broeken? Neem een kijkje in de shop en laat je verrassen door al het moois waar de kleermakers in India ons mee hebben geholpen.