Een bezoek aan de Rajasthan in India

Als er een plek in India is waar wij veel zijn geweest, dan is het wel Rajasthan. En dat is uiteraard niet zonder reden. Niet voor niets is dit de plek in India vanuit waar wij Hindi & Bindi zijn begonnen. In deze gigantische staat in India is bijzonder veel te doen. Urenlang struinen door de straatjes van de leukste steden en dorpjes, kennismaken met de indrukwekkende Indiase cultuur, bezoekjes aan de kleurrijke paleizen en natuurlijk inkopen doen op de lokale marktjes. En dan hebben we het overheerlijke eten van India nog niet eens benoemd. Om jou ook lekker te maken voor een bezoek aan de sprookjesachtige staat Rajasthan in India, vertellen we je er alles over in dit artikel.

Rajasthan, met niets te vergelijken

Vroeger luisterend naar de naam Rajputana, inmiddels wereldwijd bekend om de naam Rajasthan. Een plek van onverschrokkenen en beschaafde mensen. Een bezoek aan Rajasthan is magisch, waarbij het zelfs de mond van de meest doorgewinterde reiziger doet openvallen. Dit komt voornamelijk door de kunst, speciale cultuur en de rijke geschiedenis. Niet voor niets wordt deze staat in India een openluchtmuseum genoemd. 

 

Een bijzondere vakantie in Rajasthan

Wat je ook wilt doen tijdens een eventuele reis naar Rajasthan, er is voor ieder wat wils. Actieve reizigers kunnen hun hart ophalen met een aantal gave activiteiten als een kamelensafari, touren door de woestijn of hiken door de Chivalrous, een oud gebergte in India. Of wat te denken van een safari, waarbij je op zoek gaat naar een levensechte wilde tijger? Een bijzondere ontmoeting met een dier dat op maar heel weinig plekken in de wereld in het wild te zien is. 

 

Ga jij voornamelijk naar India om het land en de mensen te leren kennen? Ook dan zit je in Rajasthan op de goede plek. Bezoek zeker de legendarische steden Jaipur, Pushkar, Agra en Udaipur. Voor veel reizigers is Rajasthan de perfecte plek om te beginnen met een reis door India. Het schijnt de meest ontwikkelde plek te zijn, waardoor de cultuurshock in iets mindere mate aanwezig zal zijn. 

DSC_4333

Jaipur, de Roze Stad

Het hierboven genoemde Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. Deze stad luistert naar de bijnaam ‘de Roze Stad’. Een bijnaam die het voornamelijk te danken heeft aan het roze uiterlijk van verschillende grote gebouwen. Naast deze kleurrijke bouwwerken kun je hier eindeloos verdwalen rondom de talloze groente- en fruitmarkten en sieradenwinkeltjes. Let daarbij goed op dat je niet omver wordt gelopen door een kameel of een koe. Hetgeen wij zelf het leukst vinden is rond banjeren zonder doel. Juist op die manier kom je op de meest onverwachte plekken terecht. En laten dit nu net de plekken zijn waar je de mooiste dingen meemaakt. 

Pushkar, thuis van onze kleermaker

In een eerdere blog op onze website heb je al kunnen lezen over onze vriendschap met een Indiase kunstenaar. Deze kleurrijke en extraverte man hebben we leren kennen in Pushkar, een niet al te gek groot stadje in de woestijn van Rajasthan. Al sinds de eerste kennismaking voelde dit goed, waarna we maar al te graag met hem samen wilde werken. Inmiddels maakt hij diverse producten voor ons, waarna we met enige regelmaat weer een belletje krijgen, met de vraag of we weer even naar zijn ‘nice painting willen looken’.

Verder is het stadje Pushkar thuis van een aantal indrukwekkende tempels en kun je hier, net als in Jaipur, eindeloos ronddwalen in de geweldige straatjes met bijbehorende smalle steegjes. Ook vanuit Pushkar kun je een kamelensafari doen. Iets dat wij zelf eerder in Jaisalmer hebben gedaan. Door de hitte en het oncomfortabele zitje is dit niet direct iets dat we enorm aanraden. Maar goed, ook wij hebben wel eens een mindere dag. 

DSC_0362 (2)_edited
DSC_0355 (2)

Met de Jeep door Jodhpur

De laatste plek in Rajasthan die we behandelen voor dit artikel, is Jodhpur. Dit is een plek die wij hebben bezocht tijdens een van onze vele reizen door India. We hebben hier een, op z’n zachtst gezegd, bijzondere Jeep safari gedaan. In deze stad vind je erg veel kleurrijke kraampjes met de typische Indiase specerijen. Ook kan je hier de meest bizarre handgemaakte voorwerpen kopen. Iets waar wijzelf natuurlijk gek op zijn. We raden daarnaast aan eens in gesprek te gaan met de verkopers. Hoe leuk is het om van de lokale bevolking te horen hoe zij leven en wat ze allemaal kunnen en doen met hun stoffen en kruiden? We hopen wel dat je dan de mazzel hebt iemand te treffen die de Engelse taal beheerst. Zo niet, dan wensen we je alvast veel succes!

Het ontstaan van de naam Hindi & Bindi

Wij hebben overigens de naam Hindi & Bindi bedacht tijdens ons bezoek aan Jodhpur. Na een avondje bier drinken in een lokale kroeg, begonnen wij ons toch af te vragen hoe we al onze gekochte spullen in Nederland zouden gaan krijgen. Vanaf toen begon het idee voor een Indiase webshop te dagen, waarna we alleen nog op zoek waren naar een naam. Deze was uiteindelijk ook snel geboren, Hindi & Bindi. Hindi voor de Indiase taal en Bindi voor de stip die de vrouwen op hun hoofd zetten. Dat bekt wel lekker, vonden we.

DSC_3007
DSC_3308

Ben jij klaar voor Rajasthan in India?

In dit artikel heb je veel meer gelezen over de fantastische staat Rajasthan in India. Wat ons betreft een plek waar je hoe dan ook heen moet gaan tijdens een eventuele reis door India. Het feit dat het op zoveel manieren anders is dan Nederland, maakt een bezoek aan steden als Jaipur, Pushkar, Jaisalmer en Udaipur alleen maar specialer. Laat alles lekker op je afkomen en geniet, geniet en geniet. Voor je het weet zit je weer in Nederland, het land waarin alles net even wat soepeler verloopt. 

DSC_0302_edited